: - Detay görüntüler - Bosna Hersek'te 2009'dan beri faaliyet gösteren YEE'nin Müdürü Mehmet Akif Yaman'ın açıklamasıBalkanlar'da Türkçe kurslarına yoğun ilgi - Bosna Hersek, Sırbistan, Hırvatistan, Kosova ve Karadağ'da Yunus Emre Enstitüsü tarafından verilen Türkçe kurslarına yeni dönemde de yoğun ilgi gösteriliyor - Gerek bölge ülkelerindeki Türk yatırımlarının artması gerekse Türkçe öğretmenliği alanındaki talep kurslara olan yoğun ilginin her yıl artmasındaki başlıca sebepler olarak gösteriliyorSARAYBOSNA (AA) - Balkan ülkeleri Bosna Hersek, Sırbistan, Hırvatistan, Kosova ve Karadağ'da Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafından verilen Türkçe kurslarına yeni dönemde de yoğun ilgi gösteriliyor.Bölge ülkelerindeki televizyon kanallarında alt yazılı olarak yayınlanan Türk dizilerinin sayısının artması ya da Bosna Hersek'te olduğu gibi Türkçenin ilk ve orta dereceli okullarda seçmeli dil olarak okutulmaya başlanması, Türkçe öğrenmek ya da dilini geliştirmek isteyenlere bu kursları cazip kılıyor.YEE, bu ülkelerdeki Türkçe kursları ve Türk kültürünü tanıtıcı faaliyetleriyle Balkan ülkeleri ile Türkiye arasında geçmişten gelen ilişkileri daha da güçlendiriyor.Bosna Hersek'te 2009'dan beri faaliyet gösteren YEE'nin Müdürü Mehmet Akif Yaman, başkent Saraybosna 'nın yanı sıra Mostar ve Fojnica şehirlerindeki merkezlerde bu yıl 500'e yakın öğrencinin Türkçe kurslarına katılacağını söyledi.
Yaman, YEE'nin bu üç şehirdeki merkezlerinde düzenlenen sertifikalı Türkçe kurslarının yanı sıra ülke genelinde 10 ila 15 şehirde sertifikasız Türkçe kursları da düzenlediklerini söyledi.
Bugüne kadar Saraybosna 'da 5 bin, Mostar'da bin ve Fojnica'da 500 kişinin Türkçe kurslarına katıldığı bilgisini paylaşan Yaman, Bosna Hersek'teki 4 üniversitede eğitim gören Türkoloji öğrencilerinin talebi üzerine 12 haftalık çeviri atölyeleri de düzenlediklerini ifade etti.
Yaman, Türkçe kurslarını konuşma kulüpleriyle destekleyeceklerini belirterek, kurslara düzenli olarak devam edip belli bir seviyenin üzerine çıkmış kursiyerler arasından seçilen kişileri de her yıl Türkçe Yaz Okulu Programı ile Türkiye'ye gönderdiklerini aktardı.Bosna Hersek'te Türkçeye ilgilinin her yıl arttığını vurgulayan Yaman, "Gerek buradaki Türk yatırımlarının artması gerek okullarda Türkçe öğrenen öğrencilerin artması sebebiyle Türkçe öğretmenliği iş sahasının oluşmasından dolayı Türkçeye talep her geçen gün artmakta." dedi.
- Sırbistan'da bine yakın öğrenci Türkçe öğrendiSırbistan'ın başkenti Belgrad'da 2015'ten beri faaliyet gösteren YEE'nin Müdürü Fahri Akdoğan da Belgrad'daki merkezlerinde verilen Türkçe kurslarından bugüne kadar bine yakın öğrencinin faydalandığını dile getirdi.Akdoğan, halen farklı seviyelerden 100'e yakın öğrencileri olduğunu aktararak, "En çok A1 (başlangıç) seviyesinde öğrencimiz var. Bunun da Türkçe kurslarına yoğun talepten kaynaklı olduğunu düşünüyoruz. Bu da bizi sevindiriyor." ifadelerini kullandı.Sırbistan Milli Eğitim Bakanlığı ile Türkçenin okullarda da seçmeli dil olarak okutulması noktasında protokol görüşmelerine başladıklarına işaret eden Akdoğan, "Güzel gelişmeler var. Belgrad'daki okullardan 'bize Türkçe kursu verir misiniz' şeklinde ciddi talepler oluyor. Bunları karşılamaya çalışıyoruz." dedi.
Akdoğan, Sırbistan genelinde pek çok yerden talep aldıklarına dikkati çekerek, "Bu taleplerin hepsine yetişmeye çalışıyoruz." diye konuştu.
- "Farklı kurumlardan Türkçeye talep var"Türkçeye ilginin yoğun olduğu bölge ülkelerinden biri de Kosova.Priştine YEE Müdürü Mehmet Ülker, Priştine, Prizren ve İpek şehirlerindeki merkezlerde düzenlenen Türkçe kurslarının yanı sıra merkez dışı kurslar da düzenleneceğini aktardı.Ülke genelinde enstitü ile iş birliği yapan okul ve kurumlarda da Türkçe kurslarının düzenlendiğini söyleyen Ülker, "Kosova'da Türkçeye gösterilen ilgi gün geçtikçe artıyor. Farklı şehirlerden de Türkçe kursu talepleri alıyoruz. Bunun yanı sıra farklı kurumlardan da talep alıyoruz." dedi.
Karadağ'daki Podgorica YEE Eğitim Koordinatörü Eda Polat ise başkent Podgorica'nın yanı sıra ülkenin farklı şehirlerinde de Türkçeye yoğun bir ilginin söz konusu olduğunu dile getirdi.İlgiden büyük memnuniyet duyduklarını belirten Polat, "Bar, Ulcinj, Bijelo Polje gibi şehirlerden de talep alıyoruz. Türkçe öğrenenlerin sayısının artacağına inanıyoruz." ifadelerini kullandı.Polat, Podgorica YEE olarak geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yılda da Karadağ Üniversitesi ile Donja Gorica Üniversitesinde Türkçe kursları düzenleyeceklerini aktardı.Hırvatistan'ın başkentinde faaliyet gösteren Zagreb YEE de yeni döneme yaklaşık 60 öğrenci ile başlamayı planlıyor.Geçen yıl Türkçe kursunu başarıyla tamamlayan 50 öğrenciye sertifika veren Zagreb YEE'nin, bu yılki 60 öğrencilik kapasitesini doldurması bekleniyor.
http://beyazgazete.com/video/webtv/guncel-1/balkanlar-da-turkce-kurslarina-yogun-ilgi-saraybosna-600721.html