Türk Hava Kurumu(THK) Ankara Havacılık Kulübü Başkanı Mustafa Çelik, THK-4 planörünün yeniden imal edileceğini açıkladı.
İhlas Haber Ajansı YouTube Kanalına Abone Olmak İçin:
►
1938 yılında üretilen THK-4 planörüyle uçmayı öğrenerek havacılığa başlayan emekli pilotlar Hayati Köklükaya (84) ve Ömer Faruk Özer(83) ise THK-4 planörünü ve Türk Hava Kurumu’nun(THK) THK-4 planörünü yeniden üretmesine ilişkin düşüncelerini İHA muhabirine anlattı.
THK Ankara Havacılık Kulübü Başkanı Mustafa Çelik, Ankara Etimesgut’ta 1938 yılında imal edilen THK-4 planörünün yeniden imal edileceğini açıkladı. 1938 yılında imal edilen planörlerle uçuş eğitimi alan ve havacılığa başlayan emekli pilotlar Hayati Köklükaya ve Ömer Faruk Özer, THK-4 planörünü ve Türk Hava Kurumu’nun(THK) THK-4 planörünü yeniden imal edecek olmasına ilişkin düşüncelerini paylaştı.
Çelik, “THK, pilotaj eğitimlerinde 1930’lu yıllarda kendi yaptığı THK-1 ve THK-2 planörlerini kullanmış. 1940 yılında ise THK-3 ve THK-4 planörlerini kullanmış. Etimesgut ve Akköprü tesislerinde üretim yapılmış. Biz şimdi bu planörün sadece resimlerine ve müzemizdeki model heykelini görüyoruz. Planlarımızı bulduk, kısmet olursa aynı planörü tekrar inşa edeceğiz” dedi.
2020’de uçacak
THK, Türk Hava Kurumu Üniversitesi, Gazi Üniversitesi ile TAİ ve özel sektörden mühendislerin projeye destek verdiğini dile getiren Çelik,”2020’de THK-4 planörümüzü Dünya Hava Oyunları’nın açılış seremonisinde uçurmayı planlıyoruz. Havacılık tarihi yeniden canlanacak” şeklinde konuştu.
Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Zamanında biz bunu yapmışız, şu an ATAK helikopterini yapıyoruz, ANKA’ları yapıyoruz, bize gurur veriyor ama zamanında biz daha da büyük işler başarmışız. Tarihi süreçte havacılığımız sekteye uğramış. Biz, 1938 yılında, 1940 yılında yaptığımız planörümüzü tekrar yaparak, Dünya’ya göstereceğiz.”
THK-4 planörünün planlarını Rusya’da bulduklarını belirten Çelik, “Mühendis arkadaşlarımız üç boyutlu çizimleri yapıyor. Bire bir aynısı, zamanında kullanılan malzemelerin aynısı kullanılarak yapılacak” dedi.
Çelik, “Proje önümüzdeki ay başlayacak. Bir yılda bitireceğiz ama nihai hedefimiz, uçurma 2020 Dünya Hava oyunları” dedi. Çelik, planörün eğitim için kullanılmayacağını da açıkladı.
Türk Hava Kurumu’nun Havacılık müzesi bahçesinde konuşan pilot Hayati Köklükaya, “Eskişehir'de evimizin üzeri askeri uçakların eğitim alanı idi. Sesi duyuyordum, ne zaman ki bahçeye çıktım, o zaman uçakları gördüm ve onlara aşık oldum. Daha sonra modelciliğe başladım. Modelcilik yaptıktan sonra da İnönü'de açılan kursa 1952 senesinde katılıp brövemi aldım. Uçuşta seviyeleri biraz üstün olan uçucuları ertesi sene Tekamül kursuna çağırdılar. Tekamül kursunda planör uçuşlarımızı ilerlettik. Ondan bir sene sonra da Türkkuşu’na muvaffak olanları motorlu uçuş kampına çağırdılar. Orada 30 kişi kadar, motorlu uçuş brövesi aldık. Bu arada da bizi Hollanda'ya yolladılar iki arkadaş, orada da uçtuk planörle ama paramızla uçtuk çünkü THK gibi, gençlere uçuculuğu bedava temin eden bir şey dünyada üzerine gelmemişti daha” dedi.
THK-4 planörünü de anlatan Köklükaya, şunları söyledi:
“O benim kendi tanımlamama göre ‘bir çocuğun ilk ayakta duruşu.’ ‘Tay tay’ deriz, o tay tay planörüdür. Onda Kanadı sağ sola düşürmeden durmayı öğrenirsiniz Ondan sonra yavaş yavaş yürümeyi, sıçramayı uçmayı, daha sonra dönüşleri, ondan sonra da C tepesinden uçarak C brövesini alırsınız bu safalar geçirilir planörcülükte.”
Köklükaya, THK-4'ün yenilenmesine ilişkin olarak, “Bu, fevkalade bir şey” ifadesini kullandı.
Türkiye’de havacılığın çok farklı olduğunu dile getiren Köklükaya, gençlere, “Atamızın sözünü dinlesin, İstikbal göklerdedir” diyerek seslendi.
#haber #sondakika #gündem #news #haberler
================================
İhlas Haber Ajansı Resmi Web Sitesi
►
İhlas Haber Ajansı Sosyal Medya Adresleri
►
►
►
►
İhlas Haber Ajansı hakkında
İhlas Haber Ajansı’na ulaşmak için
►