Orman yangınlarıyla mücadelede "insansız" model - AFYONKARAHİSAR - Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey'le röportaj - Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey:"Önümüzdeki yıllarda insansız kulelerimizin sayısını artırmayı hedefliyoruz. Ayrıca orman yangınlarıyla mücadelede insansız hava araçlarından faydalanma üzerinde çalışıyoruz. Hem gözetleme bakımından hem de yangına müdahalede insansız hava araçlarını kullanma üzerinde çalışmalarımız devam ediyor" - "776 kulede ormanlarımızı gözetliyoruz. Bu kulelerimizin, artık 'insansız kule' olarak ifade ettiğimiz bir kısmını termal kameralarla donatıyoruz"AFYONKARAHİSAR (AA) - CANAN TÜKELAY - Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, "Önümüzdeki yıllarda insansız kulelerimizin sayısını artırmayı hedefliyoruz. Ayrıca orman yangınlarıyla mücadelede insansız hava araçlarından faydalanma üzerinde çalışıyoruz. Hem gözetleme bakımından hem de yangına müdahalede insansız hava araçlarını kullanma üzerinde çalışmalarımız devam ediyor." dedi.
Karacabey, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2018 yılının, orman yangınlarına müdahale açısından ülke adına başarılı bir yıl olduğunu söyledi.
Orman Genel Müdürlüğü olarak 30 hava aracı, 1054 kara aracı ve ekiplerle yangınlara müdahale ettiklerini belirten Karacabey, "Bu yıl yaklaşık 2 bin orman yangınından 5 bin hektara yakın orman alanı etkilendi. Bunun büyük çoğunluğu 'örtü yangını' diye ifade ettiğimiz, ağaçların zarar görmediği, sadece yere dökülmüş yapraklar ve ot tabakasının zarar gördüğü yangınlar." diye konuştu.
- "Orman yangınlarıyla mücadelede lider ülke durumundayız"Önceki yıllara kıyaslandığında, yangınlar açısından sevindirici bir tabloyla karşı karşıya olduklarını vurgulayan Karacabey, şöyle devam etti:"Hem yanan alan hem de yangın sayısı bakımından bu yıl önceki yıllara göre çok daha başarılı bir yıl oldu. Ülkemiz Akdeniz iklim kuşağının hakim olduğu bölgede. Şunu gururla ifade etmek istiyorum, orman yangınlarıyla mücadelede lider ülke durumundayız. Bize en yakın ülke Fransa. Yanan orman alanı ve yangın başına düşen alan büyüklüğü bakımından Fransa bizden iki kat daha geriden geliyor. Diğer ülkeler, örneğin Yunanistan'da bizden 18 kat daha fazla yanan orman alanı var."Karacabey, bugüne kadar yaklaşık 15 ülkede, çıkan orman yangınlarına müdahaleye destek olduklarına işaret ederek, "Talepte bulunan hangi ülke olursa olsun yardımcı olduk. Ormanları insanlığın ortak değeri olarak gördüğümüz için destek oluyoruz. Bunların arasında Gürcistan, Yunanistan, İsrail, KKTC ve Bosna Hersek gibi ülkeler var." ifadelerini kullandı. - "İlk müdahale süremiz 15 dakika"Orman yangınlarıyla mücadele konusunda dünyadaki en ileri teknolojileri kullandıklarının altını çizen Karacabey, şunları kaydetti:"Sürekli yenilikleri takip ediyoruz. Orman yangınlarıyla mücadeledeki başarımızın sebebi, erken haber almak ve erken müdahaledir. Ormanlarda 24 saat esasına göre gözetleme yapan kulelerimiz var. Kulelerimizde personelimiz var. 776 kulede ormanlarımızı gözetliyoruz. Bu kulelerimizin, artık 'insansız kule' olarak ifade ettiğimiz bir kısmını termal kameralarla donatıyoruz. Bu kameralar orman içerisinde ısıyı algıladıklarında, o noktanın koordinatlarını yangın yönetim merkezine anında aktarıyor. Derhal bu noktayı ekiplerimize bildiriyoruz ve çok kısa sürede müdahale ediyoruz."Orman yangınlarına ilk müdahale sürelerinin 15 dakika olduğuna dikkati çeken Karacabey, "Bölgemizde bu süreyle en iyi durumdayız. Önümüzdeki yıllarda insansız kulelerimizin sayısını artırmayı hedefliyoruz. Ayrıca orman yangınlarıyla mücadelede insansız hava araçlarından faydalanma üzerinde çalışıyoruz. Hem gözetleme bakımından hem de yangına müdahalede insansız hava araçlarını kullanma üzerinde çalışmalarımız devam ediyor." şeklinde konuştu.
http://beyazgazete.com/video/webtv/guncel-1/orman-yanginlariyla-mucadelede-insansiz-model-afyonkarahisar-617244.html