Pazardaki sebze atıklarından gübre üretiyor - MALATYA

beyazgazete 2018-11-05

Views 190

- Girişimci Yahya Pamuk'un pazardan sebze atıklarını toplaması - Solucanlara yem verilmesi ve yemin nemlendirilmesi - Yahya Pamuk ile röportaj - GübrelerMALATYA (AA) - ORHAN YOLDAŞ - Malatya 'da özel sektörde çalışan ve işsiz kaldığı bir dönemde internette görerek solucan gübresi üretmeye karar veren Yahya Pamuk, semt pazarlarından topladığı sebze atıklarıyla solucan gübresi üreterek, hem milli ekonomiye katkı sağlıyor hem de çevre kirliliğini önlüyor.Yaklaşık 8 yıl önce Erzurum Atatürk Üniversitesi İşletme Bölümünü bitiren Yahya Pamuk, Malatya 'ya döndükten sonra özel sektörde asgari ücrete çalışmaya başladı.
Bir süre çalıştıktan sonra 4 yıl önce işsiz kalan Pamuk, kendi işini kurmak için arayışa girdi. Bu süreçte internette gördüğü solucan gübresi üretimini araştırmaya başlayan Pamuk, eşinin de onayını alarak, çöpe atılan eski buzdolaplarının içinde solucan gübresi üretimine başladı.
İşini büyüten ve eski bir besi çiftliğini kiralayarak solucan gübresi üretimini devam ettiren Pamuk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, solucan gübresi üretimin karlı bir iş olduğunu söyledi.

Belediyelere ekstra yük getiren pazar alanını temizleme işini arkadaşlarıyla birlikte kendisinin yaptığını, pazardaki meyve, sebze atıklarını ekonomiye kazandırdığını anlatan Pamuk, pazarlardan topladığı atıkları, büyükbaş hayvan gübresiyle karıştırarak solucanlara yem olarak verdiğini vurguladı.Pamuk, gübre üretimine 100 bin solucanla başladığını ve şimdilerde 8 milyon solucanla üretime devam ettiğini belirterek, aylık üretim kapasitesinin 10 ton olduğunu dile getirdi.Yüzde 70 hayvan gübresi, yüzde 30 oranında de pazarda çöpe atılan sebze, meyve atıklarını kullandığına dikkati çeken Pamuk, "Hayvan gübresi ve pazar atıklarını burada harmanlıyoruz. 5 - 8 hafta arasında bekledikten sonra solucanlara yem olarak veriyoruz. Solucan gübresi fazla iş gücü ve vakit gerektirmiyor. Şu an hem bir kurumda asgari ücrete çalışıyorum hem de gübre üretiyorum. Akşamları yarım saat ayırıyorum gübre üretimine. Sıcaklık ve nem kontrolü yapıyorum. Hafta sonları da hayvanların yemlerini veriyorum." dedi.
Pamuk, çevreyi kirleten, atık diye görünen pazar atıklarını ekonomiye kazandırdıklarına değinerek, şunları kaydetti:"Çöpe gidecek, pazardaki sebze atıklarına biz ekonomik değer kazandırıyoruz. Atıkları burada havyan gübresiyle karıştırarak, hayvanlarımıza mama yapıyoruz. Belediyelere yük olan pazar alanını temizleme işini kendimiz yapıyoruz. Pazardaki sebze atıklarını ekonomiye kazandırıyoruz. Sebze atıklarını arkadaşlarımızın da yardımıyla pazarda kendimiz topluyoruz. Haftalık kurlan pazarlardan sebze atıklarını toplayarak, tarım ekonomisine can veriyoruz."Pamuk, bu gübrenin topraktaki organik madde miktarını artırdığını ifade ederek, solucan gübresinin Malatya ve ilçelerinde ağırlıklı olarak meyve ve sebze üretiminde kullanıldığını bildirdi.Ürettiği gübreleri Malatya 'nın ilçeleri ile Diyarbakır ve Batman'a sattığını belirten Pamuk, gübrenin buralarda tahıl alanlarında da kullanıldığını ve çiftçilerin aldıkları verimden memnun olduklarını sözlerine ekledi.

http://beyazgazete.com/video/webtv/guncel-1/pazardaki-sebze-atiklarindan-gubre-uretiyor-malatya-618097.html

Share This Video


Download

  
Report form