Türkiye’nin Yerli ve Milli Dijital Dönüşüm Altlığı 'MAKS' Tanıtıldı, Bakan Soylu Konuştu

Türkiye Gazetesi 2019-09-04

Views 1

Her adrese tek bir tuşla ulaşabilecek yerli ve milli dijital dönüşüm altlığı Mekansal Adres Kayıt Sistemi’nin (MAKS) Türkiye tanıtım toplantısında konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, MAKS’ın dijital dönüşüm hareketinin en önemli ve büyük projelerinden biri olduğunu vurguladı. Soylu, Emine Bulut cinayetinin ardından Kadın Destek Uygulaması’nın (KADES) indirilme sayısının 25 binden 180 bine çıktığını da belirtti.

Türkiye Gazetesi YouTube Kanalına Abone Olmak İçin:


Bakan Soylu, Türkiye’deki dijital dönüşüm projelerini anlatırken KADES'in indirilme sayısının 182 bin 195 olduğunu belirtti. Soylu, “Kırıkkale’deki cinayet olana kadar, biz bunu kamu spotlarından konuşmalarımıza kadar KADES’i anlatmaya çalıştık. Cinayete kadar uygulamanın indirilme sayısı 25 bin seviyesindeydi. Birden 180 bine fırladı. Mesele başımıza geldikten sonra değil, mesele başımıza gelmeden önce ulaştığımız bu seviyenin nimetlerinden hep beraber istifa etmemiz lazım geldiğini tüm Türkiye’ye ifade etmek istiyorum. KADES’e gelen ihbar sayısı 10 bin 309. Asıllı ihbar sayısı, yani gerçekten tehlike olan ve arkadaşlarımızın KADES sayesinde müdahale ettiği ihbar sayısı 5 bin 281. Neredeyse yüzde 50’nin etrafında dolaşan bir rakam. 112’de asıl ihbar sayımız yüzde 65 civarında. Dijital platformlarda yapılan ihbarın telefon ihbarlarına oranla çok daha doğru bir şekilde geldiğini ifade ediyorum” diye konuştu.

MAKS’ın dijital dönüşüm hareketinin en önemli ve büyük projelerinden biri olduğunu kaydeden Bakan Soylu, “ASELSAN ile bir araya geldik, kolları sıvadık ve ‘bu projeyi bitireceğiz’ dedik. Eğer bu veriyi iyi işleyebilirsek, kimin nerede oturduğunu, binaların nasıl olduğunu, onlara nasıl ulaşabileceğimizi görürsek, aynı zamanda bir yerde meydana gelen afette o afete giden ekiplerin nasıl bir tablo ile karşı karşıya kalabileceğini veri olarak koyabilirsek çok önemli bir süreci hep birlikte tamamlamış oluruz diye düşünüyorum. Çok büyük, kapsamı geniş, genişlemeye de müsait, vizyon proje” ifadelerini kullandı.

“Bilginin iki boyutlu halden üç boyutlu hale geçtiği MAKS projesi kapsamında şu ana kadar 29 ilde 17 milyon adres, 8.3 milyon yapı, 438 yetkili idare mekânsal hale getirilmiştir. 2015’te imzalanan projenin maddi büyüklüğü, o günün parasıyla 440 milyon liradır. 2019 sonu için nüfus bakımından ülkemizin yüzde 44.5’unu, yüzölçümü bakımından yüzde 35’ine ulaşmayı hedefliyoruz. Bu projenin tamamlanması 2020 sonunda gerçekleşmiş olacaktır.”

“Yaş grubumuzun okul yıllarında ülke zenginlikleri anlatılırken yer altı ve yer üstü doğal kaynaklarımız, üzüm, fındık, incir üretiminde dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olduğumuz bahsedilirdi. Bugün hepimiz biliyoruz ki ülkelerin gücü toprağında var olanlarla değil ülke insanların ürettikleri ile oluşmaktadır. Cevheri çıkarıp satmak değil onu işleyip satmak. Yüksek teknoloji ürünleri yapma, teknoloji ürünlerini sadece satın alıp kullanmak değil, onları üretip satabilmek, hatta sadece bilgisini satmak. Veriyi oluşturma ve işleme kabiliyeti ile kaynakları etkin ve verimli kullanabileceğimiz bir duruma gelmek. Önümüzde modern ülkelerin gücünün temelini bunlar oluşturmaktadır. Türkiye bu bahsettiğim teknoloji üretme alanından oldukça uzaktaydı. 21. yüzyıl başından itibaren ülkedeki değişim, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın hem gençleri hem de yerli milli teknolojiyi önceleyen anlayışından destek alarak Türkiye’nin üretim yapısını bambaşka noktaya taşıyoruz.”

Soylu, geliştirilen projelerle ilgili de, “Sınırlara gidiyoruz. Ağrı’dan Iğdır’a, Kars’a kadar, Van’a kadar. Denizlerimizin kenarlarını dolaşıyoruz. Türkiye öyle bir kapasiteye geldi ki, Allah nasip ederse 2 yıl içinde hem sahillerimizde hem de sınırlarımızda sadece fiziki sistemlerimiz değil tüm dünyanın parmak ısrar ısırarak takip ettiği ve edeceği, özellikle bilişimi içinde barındıran, teknolojik ile donanan, entegre sınır sistemlerimizi Hopa’dan Marmara’ya kadar, Akdeniz ve Ege’ye kadar kendi kara sularımız içinde kameralarla gözetlemediğimiz ve radar sistemleri ile kontrol etmediğimiz, kara sınırlarımızda gece gündüz özellikle termal kameralarla kontrol etmediğimiz, radar sistemlerle takip etmediğimiz, teknolojiye dayalı sistemler belki de coğrafyamızda bizim birçok tehlikeye kadar güvenliğimizi sağlayacak ve çok uzun yıllardan beri ‘bunlar niçin olmuyor’ diye dövündüğümüz meseleleri, ülkemiz de, devletimiz de, milletimizle beraber buluşturacağız. Bunlar hayal ötesi uğraşlardır” dedi.

#haber #gündem #sondakika

Türkiye Gazetesi Resmi Web Sitesi


Türkiye Gazetesi Sosyal Medya Adresleri






Türkiye Gazetesi Haber Akışı

Share This Video


Download

  
Report form
RELATED VIDEOS