Teleferikle muz hasadı

beyazgazete 2019-09-18

Views 12

DRONE İLE TELEFERİKLE ÇEKİLEN MUZDAN DETAY
-DRONE İLE MUZ BAHÇELERİNİN GÖRÜNTÜSÜ
-TELEFERİKLE BAHÇEYE NAYLON TAŞINMASI
-ÜRETİCİNİN ZORLU ARAZİ KOŞULLARINDA BAHÇEYE İNİŞİ
-ÜRETİCİNİN BAHÇEDE ÇALIŞMASI
-MUZ KESİLMESİ
-KESİLEN MUZUN TELEFERİĞE YÜKLENMESİ
-ÜRETİCİNİN YUKARIYA ÇEK DİYE BAĞIRMASI
-TELEFERİĞİN YUKARI ÇEKİLMESİ
-HASAN YILMAZ RÖPORTAJI
-YUKARI ÇEKİLEN TELEFERİĞİN İNDİRİLMESİ VE ARACA YÜKLENMESİ
-SAMİ YİĞİT RÖPORTAJI

( ANTALYA -ÖZEL)- Muzun tarladan sofraya zorlu yolculuğu- Dik yamaçlarda açıkta yetişen yerli muzu hasat eden üretici, muzları bir tepeden diğerine teleferikle taşıyor ANTALYA

- Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde muz üretimiyle bilinen Muzkent Mahallesinde, denize bakan dik yamaçlarda yetişen yerli muzun hasadına başlandı. Zorlu koşullarda yetişen ve hasat edilen muzun, dik yamaçlardan teleferikle taşınıyor. Muz üreticisi Hasan Yılmaz, yaklaşık 20 dakika süren zorlu arazi koşullarını aşarak arazisine ulaşıyor. Muz bahçesinde ağaçların bakımlarını yapan Yılmaz, olgunlaşan muz dallarını kesip, deniz seviyesindeki teleferiğe yükleyerek yaklaşık 200 metre yükseklikteki diğer tepeye ulaştırıyor. Muzun iki tepe arasında deniz üzerindeki yolculuğu ise görsel bir şölen sunuyor. Bahçesini sulamak zorunda olduğunu ve en azından 3 günde bir bu yolculuğu yapmak zorunda olduğunu belirten Yılmaz, “Muz üretimi zor. Teleferik olmadan önce daha da zordu. 10 yıl önce bu teleferiği yaptık. Daha önce bahçemizden kestiğimiz muzları omuzumuzda yukarıya taşıyorduk, şimdi daha kolay” dedi.
Bir diğer muz üreticisi Sami Yiğit de bölgede yapılan zorlu muz üretimine dikkat çekti. Akdeniz bölgesinde 100 kilometrelik dar bir alanda açıkta muz üretildiğini belirten Yiğit, “Bu bölgede muz, yüzde 70 eğimli bir arazide yetişiyor. Sıfır noktasından yaklaşık 200 metre dik ittifaka çıkarılıyor. Burada muz oldukça zor şartlarda yetişiyor. Teleferikle, ray sistemiyle ve insan gücüyle taşınan muzlar var. Soframıza gelinceye kadar çok zor aşamalardan geçiyor. Çiftçiler 2 güne bir bahçeye gelmek zorundalar. Tüketicilerimizin yerli muz tüketmelerini istiyoruz. Üreticilerimize bu yolla destek vermiş olurlar. Gördüğünüz gibi denizin sıfır noktasından 200 metre yüksekliğe muzları çıkardık, aracımıza yükledik. Bundan sonra sarartma işlemi yapılıp satışa sunulacak” dedi.
Arazi şartlarının zorluğu karşısında yılmayan üreticiler, sulama suyu kısıtlılığından ve yüksek enerji giderlerinden yana dertli. Üreticiler bu konuda devlet desteği beklediklerini belirtti.


http://beyazgazete.com/video/webtv/ekonomi-2/teleferikle-muz-hasadi-753768.html

Share This Video


Download

  
Report form