Ev kazaları arttı! Evde kal çağrısı ile ev kazalarında artış yaşandı
‘Evde kal’ çağrısına uyulup büyük ölçüde sosyal izolasyon sağlanırken, ‘ev kazaları’nda da artış yaşanmaya başladı. Doç. Dr. Seda Topçu, ev kazalarından en çok ilk 6 yaş gurubu çocuklar, yaşlılar ve kadınların etkilendiğini söyledi.
Koronavirüsle mücadele kapsamında hem salgından korunmak hem de yayılmasını önlemek amacıyla sosyal izolasyonun kesilip, evlere kapanılan şu günlerde uzmanlar, ev kazalarına karşı da uyarılarda bulunuyor. Çocuk ölümlerinin sebeplerinde ilk 5 arasında gösterilen ev kazaları, 7’den 70’e her yaş grubunu etkileyebiliyor. Son 15 günde ev kazaları sebebiyle kendisine danışan hasta sayısında da önemli bir artış olduğuna dikkat çeken Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seda Topçu, “Bu süreçte evlerimiz en korunaklı yerler ancak zorunlu olarak evde kalınan bu günlerde ev kazalarının sıklığının arttığını görmekteyiz” dedi. Topçu, ev kazalarından korunma yöntemlerini, vaka örnekleri de vererek, Hürriyet Ankara’ya anlattı:
“Çocuklardan yaşlılara kadar her yaş grubu için riskli olan bu duruma karşı bireysel önlemler alınması gerekiyor. Çocuklar günlük rutinlerinin dışına çıktı ve zorunlu olarak evlerde vakit geçiriyorlar. Anne-babaların da zihinleri gündem nedeniyle çok rahat değil. Enerjisini atamayan çocuklarımızı uygun şekilde denetleyemediğimizde ev kazalarının artması kaçınılmaz. Ev kazaları özellikle ilk 6 yaştaki çocuklara, ikinci sırada yaşlılara zarar veriyor. Cinsiyet olarak da en çok kadınları etkiliyor.
DÜŞME VE ÇARPMA SIK GÖRÜLÜYOR
Son 15 günde takip ettiğim hastalarım, normalden fazla olarak ev kazası nedeniyle bana danıştı. Ev kazaları arasında en sık gördüklerimizi düşme ve çarpmalar, kesikler, yabancı cisimle boğulma, zehirlenmeler, yanıklar, elektrik çarpmaları olarak sıralayabiliriz. Kazalar açısından emniyetli ortamlar yaratmak ve koruyucu önlemler almak yetişkinlerin sorumluluğundadır. Morallerin bozuk olduğu şu günlerde bir anlık dalgınlıkla kaynar sular, sabitlenmemiş eşyalar, kesici aletler, açık unutulan pencereler, boğulmaya neden olabilecek küçük cisimler gözden kaçabiliyor.
ISLAK ZEMİNLER KURULANMALI
Örneğin düşme sonucu hayatı tehdit edebilecek bir beyin kanaması ile karşılaşabilirsiniz. Özellikle çocuklar ve yaşlılar banyo, küvet gibi kaygan zeminlerde düşüp sakatlanabiliyor. Ya da yeni yıkanılan bir balkonda. Kaza sonucu yaşanılan durum ölümcül olmasa bile, bu şüphe ile evden dışarı çıkmanın riskli olduğu şu günlerde hastaneye başvurmanız gerekebilir. O yüzden temizlik sırasında yıkadığımız ya da banyodan sonra ıslak kalan zeminleri kurulamalıyız. Ya da bir yetişkinin mutfak masasında unuttuğu ilaç kutusu, küçük bir çocuğun içip zehirlenmesine neden olabilir.”
MİKTARINA DİKKAT EDİLMELİ
“Koronavirüsten korunma yöntemi olarak kullandığımız dezenfektanlardan çamaşır suyuna kadar temizlik malzemeleri de aynı şekilde çocukların ulaşabilecekleri yerlerde bırakılmamalı. Ev temizliğ