Millet Meclisi’ni kurmak için Ankara’ya gelenlerin yaşadığı zorluklar, fikir ayrılıkları ve Meclisi açmak için yaptıkları çabalar anlatılacak. Bölümde ayrıca hükümetin başında olan Damat Ferit Paşa’nın Ankara’da Meclisi açmayı düşünen Milli Mücadele taraftarlarına karşı mücadelesi ile İngilizlerin de desteklediği Kuva-yi İnzibatiye ordusunu kurması yer alacak. Anadolu’da çıkan isyanlar ile Anzavur’un ordusuyla beraber Ankara sınırına kadar olan ilerleyişi ve Meclisin açılmasına mani olmaya çalışan tehditler de işlenen diğer konular olacak.
Dürrizade Abdullah Efendi’nin fetvası ve Damat Ferit Paşa Hükümeti’nin bir beyannamesi Takvim-i Vakayi ile diğer İstanbul gazetelerinde yayımlanacak ve İstanbul çalkalanacaktır. Fetva, İngiliz ve Yunan uçaklarıyla Anadolu topraklarına atılırken, Anadolu’nun her tarafına çeşitli vasıtalarla ayrıca yola çıkarılacaktır. Bu durum Milli Mücadeleciler arasında tedirginliğe yol açacaktır.
Ankara’da tüm bunlar yaşanırken İstanbul’da da işler iç açıcı değildir. Milli Mücadelenin etkin üyelerinden olan Hüsamettin Bey ile Osman Kahya tutuklanacaktır. Onların tutuklanmasının ardından ise açığa çıkma korkusu yaşayan Topkapılı, Hafız Kemal ve diğerleri de daha dikkatli hareket edeceklerdir. Tutuklanma sürecinde düşman askerleri Hüsamettin’den her ne kadar itiraf almayı deneseler de Hüsamettin davasına ihanet etmeyecektir.
İstanbul’un fetvası karşısında zor duruma düşen Ankara’dakiler de yeni bir fetva arayışı içine gireceklerdir. Mustafa Kemal, Rifat Bey ve önemli kişilerden oluşan bir heyetten tam karşı yönde bir fetva isteyecektir. Böylece kendilerine yönelik olan düşmanca düşünceleri olanları kendi taraflarına çekmeye çalışacaklardır.
Tüm bu sorunların yanı sıra Meclisin açılışı için Ankara’ya gelenlerin sayısı artmış ve ihtiyaçlarını karşılamak da bir hayli zorlaşmıştır. Eldeki para da bitince yeni kaynaklar bulmaya çalışan Milli Mücadeleciler birçok arayışın içine girecektir.
Anadolu’daki isyanların yanı sıra Damat Ferit Paşa ve İngiliz destekli Milli Mücadele karşıtı Anzavur kuvvetleri de güçlü bir şekilde Ankara’ya doğru yürüyeceklerdir. Hedefleri Mustafa Kemal ve beraberindekilerinin Nisan ayının son haftasında planladıkları Millet Meclisi’nin açılışına mani olmaktır. Beraberindeki kalabalık asker sayısı ve güçlü silahlarla önüne çıkan engellerin hepsini aşan Anzavur, ara ara Milli Mücadele komutanları tarafından yavaşlatılsa da tam manasıyla durdurulamayacak ve Ankara sınırına kadar dayanacaktır.