MALHITALI KÖFTE TARİFİ (Gaziantep Usulü Mercimekli Köfte)

Pirpirim 2021-04-16

Views 1.4K

MALHITALI KÖFTE TARİFİ (Gaziantep Usulü Mercimekli Köfte)
Yazılı tarifi için ►http://bit.ly/2RyXYcL

Kırmızı mercimek Gaziantep yöresinde malhuta veya malhıta diye bilinir.
Bundan dolayı, Gaziantep yöresinde mercimek köftesine malhıtalı (malhutalı) köfte denir. Bilindiği gibi mercimek köftesi, Gaziantep yöresine ait bir yemek çeşidi değildir. Hemen hemen Türkiye’nin her yöresinde özellikle güney ve güney doğu bölgelerinde daha çok tüketilir. Mercimek köftesi, Gaziantep yöresinde diğer bölgelere göre isim ve hazırlanış şekli bakımından farklılıklar gösterir.

Bilindiği gibi mercimek köftesi tamamen bitkisel ürünlerden elde edilen bir yemek türüdür. İçerisinde hiç et ve et ürünü bulunmamaktadır. Genelde köfte denildiğinde akla ilk gelen etle hazırlanan köfteler olur. Gaziantep yöresinde köfte denildiğinde akla ilk gelen Malhıtalı köfte veya yağlı kuru köfte olur ve bu iki köfte de tamamen bitkisel olarak hazırlanır. Mahutalı köfte genellikle davetlerde misafirlere hazırlanarak ikram edilir. Gaziantep yöresinde mercimekli köfte malzeme çeşidinden ziyade hazırlanış biçimiyle farklılık gösterir.

Genellikle kış mevsiminde tüketilen malhıtalı köfteyi hazırlamak başlı başına bir iştir. Malhıtalı köfte, Gaziantep yöresinde acılı olarak hazırlanır. Hazırlanırken bol salça ve yağ kullanılır. Buna yağ ve salça yıkımı denir. Tabi kullanılan yağ için zeytinyağı tercih edilir. Malhıtalı köfte hazırlanırken kullanılan ince bulgura simit denir. Gaziantep yöresinde ince bulgura simit adı verilir. Simit ve malhıtanın yoğrulup hazırlanacağı, geniş ve metal kaba köfte leğençesi adı verilir. Gaziantep yöresinde köfteler köfte leğençesinde yoğrularak hazırlanır. Malhutalı köftenin yanında salamura edilmiş asma yaprağı ekşisi yapılır. Hazırlanan asma yaprağı ekşisi acılı ve ekşili olarak suyuyla birlikte tüketilir. Köftenin yanında Gaziantep yöresine ait kış turşusu da vazgeçilmezlerdendir. Bu turşuya acur eşgilisi de denir. Antep biberi ve acur ile hazırlanır. Köftenin yanında turp, tere ve ayran ikram edilir. Ayrıca; sofraya bol miktarda pul kırmızı biber konur ve sıkılan köfteler bu kırmızı bibere batırılıp tüketilir.
Köfte arttığında üzerini streçleyerek bir sonraki günde tüketebilirsiniz. Aksi taktirde köfteler kurur.

Bu tarifimizde sizlere Gaziantep yöresine özgü hazırlanış tarzıyla malhıtalı köfte tarifini sunduk. Video tarifindeki görseller ile yazılı tarif miktarları uyuşmayabilir. Burada amaç hazırlanışını sizlere daha iyi anlatmaktır.
Yazılı tarifi için ►http://bit.ly/2RyXYcL

Sosyal Medya Hesaplarımız:
Facebook : http://facebook.com/gaziantepirpirim
Instagram : http://instagram.com/antepirpirim
Twitter : http://twitter.com/gaziantpirpirim

Gaziantep'in yemek tariflerini internetden meraklılarına tüm ayrıntısı ile tanıtmak amacı ile pirpirim kurulmuştur.
Pirpirim, Semizotu olarak bilinen bitkinin Gaziantep yöresindeki ismidir. Semiz otunun aksine doğada kendiliğinden yetişir.

#mercimekköftesi #malhıtalıköfte #köftetarifi #gaziantep

Share This Video


Download

  
Report form