Atık sularını Çorlu Deresi'ne deşarj eden işletmelerden 71'ine para cezası uygulandı

Haberler.com 2021-07-30

Views 477

Tekirdağ Valiliğinden, Çorlu Deresi'ne atık sularını deşarj eden sanayi tesislerine yönelik 484 denetim gerçekleştirildiği, bu denetimlerde 71 işletmeye para cezası uygulandığı bildirildi.

Valilikten yapılan açıklamada, bazı yazılı ve görsel basın ile internet haber kaynaklarında, "Çorlu Deresi simsiyah akıyor, kokudan pencere açamıyorlar" haberlerinin yayımlandığı belirtildi.
Söz konusu haberde Ergene Nehri'nin en büyük kollarından biri olan ve Ergene ilçesine bağlı Sağlık Mahallesi'nden geçen Çorlu Deresi'nden endüstriyel ve evsel atıkların da karışmasıyla yayılan ağır kokudan rahatsız olunduğu ve özellikle havanın ısınmasıyla dereden yayılan ağır kokudan ilçenin tamamının etkilediğinin ifade edildiği aktarılan açıklamada şunlar kaydedildi:
"Çorlu Deresi; Çerkezköy ilçesinden başlayıp Kızılpınar, Veliköy, Velimeşe hattı boyunca gelerek, Çorlu Mühendislik Fakültesinin önünden akan Sinandede Deresi ile birleşip, Sağlık Mahallesi'nden geçmekte ve Ergene ilçesinden Sarılar istikametine doğru akmaktadır. Bilindiği üzere bu hat üzerinde faaliyet gösteren ve arıtma çıkışı atık sularını bu kol üzerinde deşarj eden birçok sanayi tesisi bulunmaktadır.
Çorlu Deresi boyunca yerleşik bulanan Sağlık, Cumhuriyet ve Yeşiltepe mahalleleri dereden direkt etkilenmekte olup, dereye deşarjı bulunan sanayi tesislerinin atık suları hem tesislerin kendi rutin iç izleme analizleri ile hem de Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce kesintisiz devam eden denetimlerde alınan atık su numunelerinin analizlenmesi ile hassasiyetle takip edilmektedir."
Açıklamada, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce 2021 yılı ocak-temmuz döneminde söz konusu bölgede bulunan ve atık sularını Çorlu Deresi'ne deşarj eden sanayi tesislerine Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği kapsamında atık su konulu 484 denetim gerçekleştirildiği bildirildi.
Bu denetimler neticesinde 71 işletmeye 2872 sayılı Çevre Kanunu gereği atık su konulu idari para cezası uygulandığı, il genelinde ise 14 işletmenin faaliyetinin durdurulduğu anlatılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Marmara Denizi Eylem Planı kapsamında da hem Marmara havzasında hem de Meriç-Ergene havzasında toplam 1061 denetim gerçekleştirilmiş ve mevzuata aykırı faaliyette bulunan işletmelere idari para cezası uygulanmış olup, denetimlere devam edilmektedir. Derelerde oluşan kirliliğin önlenebilmesi ve kontrol altına alınabilmesi için Ergene Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında hayata geçirilen ve halihazırda yapım ve inşaat işleri devam eden, havzada oluşan atık suların toplanarak merkezi atık su ileri arıtma tesislerinde arıtılarak, arıtılmış suyun Marmara Denizi'ne deşarj etme projesinin tamamlanması için yoğun çaba harcanmaktadır."
"Bu dönemlerde Çorlu Deresi'nde kirliliği yoğun hissediyoruz"
Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer de AA muhabirine, Ergene Nehri'nin kollarından Çorlu Deresi'nin özellikle yaz mevsiminde daha kirli aktığına dikkati çekti.
Tecer, Ergene ve kollarının taşıdığı kirliliğin kaynağının 3 başlık altında toplanabileceğine işaret etti.
Bunlardan birinin endüstriyel atık suların bu nehirlere arıtılarak ya da arıtılmadan deşarj edilmesi, ikincisinin bölgedeki evsel kanalizasyon sistemlerinden çıkan atık suların nehirlere boşaltılması, üçüncüsünün de tarımsal atıklar olduğunu vurgulayan Tecer, "Bu dönemlerde Çorlu Deresi'nde kirliliği yoğun hissediyoruz. Çünkü yaz aylarında derelerin debisi kuraklık nedeniyle düşer. Ama sanayi faaliyetlerinin artarak devam etmesi, sanayi kaynaklı atık suların dereye deşarj edilmesiyle kirliliği daha çok hissederiz. Ayrıca sıcaklığın etkisiyle koku problemi yoğun yaşanır." diye konuştu. Haber

https://www.haberler.com/atik-sularini-corlu-deresi-ne-desarj-eden-14297392-haberi/

Share This Video


Download

  
Report form
RELATED VIDEOS