Akkuyu'da işçi kıyımı! 500 kişi işten çıkarıldı

Tele1 TV 2022-08-26

Views 86

Yapımı devam Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ndeki işçiler, yeterli zam alamadıklarını belirterek iş bırakma eylemi yaptı. Yönetim işçiler ile görüşerek 'çözüm' bulacağını söylese de bugün 500 işçinin, işten çıkarıldığı iddia edildi. 

Mersin'de Akkuyu Nükleer Güç Santrali şantiyesindeki taşeron şirketlerden Aydıner İnşaat’a bağlı olan işçiler, 23 Ağustos'ta yüzde 27 zammı kabul etmeyerek iş bırakma eylemi düzenlendi. Yüzde 45 zam oranı isteyen işçilerin bugün işten çıkarıldığı öne sürüldü. Akkuyu Nükleer A.Ş, işçilerin eylemini sonlandırmak için 'çözüm bulma' sözü verdiğini açıklamıştı.

DİSK'e bağlı Dev Yapı-İş, 500'e yakın işçinin işten çıkarıldığını sosyal medya hesabından aktararak jandarma ve polisin şantiye girişinde nöbet tuttuğunu söyledi. Sendika, yönetimin bugün zammın netleşeceğini açıkladığını hatırlatarak işçilerin kamp alanında ve şantiye girişinde beklediğini de bildirdi. Dev Yapı-İş'in paylaşımı şöyle: 

"Akkuyu NGS şantiyesinde taşeron Aydıner firmasında çalışan işçilerin zam talebine karşı 3 gündür sürdürdüğü iş bırakma sonrası bu sabah 500 e yakın işçi işten çıkarıldı. Şantiye girişinde jandarma polis var. İşçiler kamp alanında ve şantiye girişinde bekliyor. Yanlarında olacağız.

Akkuyu NGS şantiyesinde 23 Ağustos günü başlayan iş bırakmadan sonra yönetim tarafından zam yapılacağı belirtilip cuma günü netleşecek denilmişti. Bugün yüzlerce işçi Aydıner inşaat tarafından işten çıkarıldı.


Mücadele eden direnen işçiler ile yan yana omuz omuza olacağız"

AKKUYU’DA NELER OLUYOR?


Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) son etabının temelinin atılmasından birkaç gün sonra inşaatıyla ilgili ortaklık yapısının değiştirilmesi ve Türk şirketin sözleşmesinin feshedilmesi dikkat çekti.

Mersin’de inşası süren Akkuyu Santrali’nin dördüncü ve son etabının temeli 21 Temmuz’da atıldı. Törenin ardından 26 Temmuz’da ise Ruslar tarafından kurulan projenin ana geliştiricisi Akkuyu Nükleer A.Ş., inşaat işlerindeki katılımcıların yapılandırılmasının yeniden düzenlenmesine karar verildiğini belirterek Türk şirket Titan-2 IC İçtaş ile sözleşmesini feshettiğini duyurdu.

IC İçtaş konuya ilişkin yaptığı açıklamada, projede doğrudan değil yüzde 50 ortak olduğu T2-IC Ortak Girişim Şirketi ile yer aldığını ve feshin hukuksuz olduğunu savunarak uluslararası yargı yoluna başvuracağını duyurdu. Bu tartışmaların merkezindeki iki taraftan “yerelleştirme” ile ilgili de karşılıklı suçlamalar ortaya atıldı. IC İçtaş’ın yerine TSM Enerji İnşaat Sanayi Limited Şirketi (TSM) geldi.

Share This Video


Download

  
Report form