Van Gölü’nde su seviyesinin düşmesi ile birlikte ilk kez ortaya çıkan 11 basamaklı Urartu limanı, definecilerin hedefi oldu. Yaklaşık 2 bin 700 yıl önce Urartuların, tekne ve gemilerle kaleye malzeme taşınması amacıyla taşları oyarak inşa ettiği 3 metre genişliğindeki liman ve çevresindeki 5 dönümlük alan, adeta köstebek yuvasına döndü.
Limanı görüntülemek için bölgeye gelen doğa fotoğrafçısı Ferzende Coşar, kalıntıların ortaya çıkmasının kendilerini heyecanlandırdığını, ancak definecilerin çevreye verdiği zararı görünce de büyük üzüntü yaşadıklarını söyledi.
Van ve çevresinde son yıllarda azalan yağış ve artan buharlaşma, ‘Dünyanın en büyük sodalı gölü’ olan 3 bin 712 kilometrekarelik Van Gölü’de su seviyesinin düşmesine neden oldu. En belirgin çekilme ise su derinliğinin diğer kıyılara oranla daha az olduğu Erciş ilçesinde gözlendi. Çekilme ile birlikte 2 yıl önce ilçenin 10 kilometre doğusunda bulunan Deliçay sularının Van Gölü’ne döküldüğü alanda ortaya çıkan liman kalıntılarına, yeni tarihi kalıntılar da eklendi. İlçe merkezine 15 kilometre mesafedeki Çelebibağ Mahallesi sahilinde, bu yıl taşların oyularak yapıldığı yeni bir liman kalıntısı ortaya çıktı. Göldeki çekilme bölgede endişeye neden olurken, gün yüzüne çıkan yeni kalıntılar ise heyecanlandırdı.