Erzincan’ın İliç ilçesindeki Çöpler Altın Madeni’nde 9 işçinin toprak altında kaldığı liç kaymasıyla ilgili TBMM’de kurulan İliç Maden Kazası Araştırma Komisyonu'nda sunum yapan Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan yaptığı sunumda, "Taşınan liç yığınının içerisinde 8 ton altın bulunduğunu" söyledi. Tancan, CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz'ın "cevherli toprak tekrar işletilecek mi?" sorusuna ise "bilgisinin olmadığı" cevabını verdi.
MAPEG tarafından hazırlanan incelemelere göre; "Yığın liçte yer değiştirme hareketlerinin kazadan yaklaşık 3 ay öncesinde artış yönünde eğilim gösterdiği ve kaza gününe kadar artarak devam ettiği tespit edildi" denildi.
CHP’li Deniz Yavuzyılma ise başka bir maden şirketinin de yığın liç sahasına toprak yığdığını belirterek, Madenciliğin aynı yığın liç sahasına yığma yaptığı bilgisi ne acıdır ki Anagold Madenciliğin nihai ÇED raporunda da belirtilmiyor, adeta gizlenmiş ve felakete giden yolun taşları da böyle döşenmiş. Anagold ve Kartaltepe Madencilik şirketleri tek yumurta ikizi şirketler. Her ikisinin de yüzde 80 ortağı SSR Minging, yüzde 20 ortağı Lidya Madencilik. Kartaltepe Madencilik de bir yandan kendi oksitli cevherini getirdi, o da yığdı. Bunu söylemediniz” diye konuştu.
Yavuzyılmaz, ayrıca madende 4 faz olduğunu, her bir fazın 8 metre yüksekliğindeki 8 kattan oluştuğunu belirterek, çöken liç sahasının yüksekliğinin 97 metre değil, 256 metre olduğunu maden şirketinin belgeleriyle ortaya koydu. Liç alanın yüksekliğinin çevre ve şehircilik alanında olan bir konu olduğunu söyleyen Tancan, “Bunu Çevre Bakanlığımıza sorup doğru cevabı almamız lazım” dedi.