27 Aralık 2012. Milli Şairimiz Hafız Mehmet Akif'in aramızdan ayrılıp, Yaradan’a kavuşmasının 76. yıl dönümü. Hafız Mehmet Akif'in milli mücadele yıllarında Ankara’da ikamet ettiği ve İstiklal Marşımızı kaleme aldığı bu kutsal mekanda, Taceddin Dergahı’nda Milli Şairimizi rahmetle ve minnetle anıyoruz.
Merhum Hafız Mehmet Akif, milletimizin bütün dert ve acılarını duyarak, yaşayarak şiirleştiren bir şairimizdir. O sesi ve kalemiyle milletimizin din, ahlak ve fikir mücadelesinin yolunu açmıştır. Kurtuluş savaşında, ateşli konuşmaları ve etkili vaazlarıyla, yüreklerdeki iman korlarını alevlendirip kurtuluşun manevi mimarlığını başarıyla sonuçlandırmıştır.
Bir çoğumuz Mehmet Akif’i ‘İstiklâl Marşı şairi’, ‘Safahat’in yazarı olarak tanırız. Halbuki o, sadece bir nazım ustası veya bir destan şairi olmaktan çok daha öte bir değer taşır. İstiklal Şairimiz aynı zamanda bir hafız ve Kur’an mütercimidir. Gerek şiirlerinde ayetlere yer vermesi gerek Sebil’ür- Reşad Dergisi’ne tefsir yazması onun Kur’an’ a ne kadar vakıf olduğuna işaret etmektedir. O’nun bu özelliği ‘’Kur’ana Hizmet Şereftir’’ sloganıyla yola çıkan biz EHAD mensupları için ayrı bir önem taşımaktadır.
..Kur’an-ı Kerim’den her gün bir kaç sayfa ezberlemiştir. Yüksek tahsilini bitirdikten sonra 6 aylık kısa bir süre içerisinde de hafız olmuştur.
Hafız Akif’in yaşadığı dönemde toplumun Kur’an-ı Kerim ile ilişkisi zayıflamıştı. Meal ve tefsir çalışmalarına önem verilmiyordu. Toplumda ‘ Kur’an anlaşılamaz ’ düşüncesi hakimdi. Akif, bu anlayışı sorgulamış, Kur’an’ın apaçık olduğunu ifade etmiş ve Kur’an’ı hayatlarımıza yeniden hakim kılmamız gerektiğini her fırsatta dillendirmiştir. İstiklal Şairi, Kur’an-ı Kerim’i hayatının merkezine yerleştirip Yüce Beyan’ın prensiplerinin uygulandığı takdirde örnek bir millet olunacağını her fırsatta dile getirmiştir. Toplumun gerçeklerini ayetler ışığında incelemekle kalmayıp kangren olan noktaları yine Allah Kelamı’yla tedavi etme yolunu seçmiştir. Akif’e göre İlahi Kelam’ın toplumu ıslah eden prensiplerini tatbik etmeyen Müslüman, onu mezarlık kitabı ya da muska vasıtası haline getirmişti. Tüm bunları düşünen Akif, “İnmemiştir hele Kur’ân, bunu hakkıyla bilin / Ne mezarlıkta okunmak ne de fal bakmak için!” dizeleriyle herkesi, Kur’ân anlayışını gözden geçirmeye davet etmiştir.
Son olarak Evrensel Hafızları Derneği olarak, vefatının yıldönümünde Hafız Mehmet Akif için bir yarışma düzenlediğimizi milletimize aktarmak istiyoruz. EHAD olarak “Hafız Mehmet Akif’in Kur'an Anlayışı” konulu şiir ve kompozisyon yarışması tertip etmiş bulunmaktayız. Eli kalem tutan, her yaştan bay ve bayan herkesin katılabileceği ödüllü yarışmamıza bütün kardeşlerimizi bekliyoruz.
Bu vesileyle Hafız Mehmet Akif'i tekrar rahmet, minnet ve saygıyla anıyoruz. Açıklamamıza göstermiş olduğunuz ilgi için siz değerli kardeşlerimizi hürmet ve muhabbetle selamlıyoruz.
Evrensel Hafızlar Derneği - http://ehad.org.tr