Κινηματογραφικό φεστιβάλ στη μνήμη του

Views 1

Σακίν Αϊμάνοφ

Ο Σακίν Αϊμάνοφ είναι ο πιο εμβληματικός σκηνοθέτης και ηθοποιός στο Καζακστάν. Θεωρείται ο ιδρυτής του κινηματογράφου της χώρας. Στο σινεμά και το θέατρο έχει υποδυθεί 100 ρόλους. Μέχρι το θάνατό του το 1970 είχε δημιουργήσει 11 φιλμ. Ο Αϊμάνοφ έβαλε τα θεμέλια στην κινηματογραφική βιομηχανία του Καζακστάν.

Το φεστιβάλ στο Αλμάτι αποτίει φόρο τιμής στον θρυλικό δημιουργό της χώρας με ένα αναδρομικό αφιέρωμα. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ παρουσιάστηκαν μία συλλογή με DVD και ένα βιβλίο για τον Αϊμάνοφ. Αυτή ήταν μία θαυμάσια ευκαιρία για πρώην συνεργάτες του να ξαναφέρουν στη μνήμη τους έναν άνθρωπο που θεωρείται εθνικός θρύλος στο Καζακστάν.

Ο ηθοποιός Ασανάλι Ασίμοφ από το Καζακστάν είναι σήμερα 78 ετών. Γνώριζε προσωπικά τον σκηνοθέτη Σακίν Αϊμάνοφ από διάφορες συνεργασίες.

«Υπήρξε εξαιρετικός σκηνοθέτης και ηθοποιός. Γι αυτό και γνώριζε πολύ καλά τη γλώσσα του σινεμά και της υποκριτικής. Στο γύρισμα έπρεπε όλα να είναι φυσικά και αυθεντικά, αυτό ήταν το ζητούμενο του», εξηγεί ο Ασανάλι Ασίμοφ.

«Η γη των Πατέρων», θεωρείται μία από τις καλύτερες ταινίες του Αϊμάνοφ. Γυρίστηκε το 1966. Ο Μουράτ Αχμαντίεφ ήταν πολύ νέος, όταν τον επέλεξαν για τον μοναδικό ρόλο που έπαιξε στη ζωή του. Σήμερα εργάζεται σε δημόσια υπηρεσία.

«Ήθελε όλο το κινηματογραφικό συνεργείο να είναι σαν μία οικογένεια. Ποτέ δεν αισθανθήκαμε ότι ήταν ο σκηνοθέτης μας. Ήταν αρχηγός της οικογένειάς μας. Μας συγκέντρωνε όλους κοντά του σαν οικογένεια και μας εξηγούσε τι έπρεπε να κάνουμε με πολύ ευγενικό και συγκεκριμένο τρόπο», θυμάται ο Μουράτ Αχμαντίεφ.

Ένα νέο ντοκιμαντέρ για την εμβληματική φιγούρα της κουλτούρας των Κοζάκων με τίτλο “Ο άνδρας και ο θρύλος” έκανε πρεμιέρα στο κινηματογραφικό φεστιβάλ. Ο σκηνοθέτης και εικονολήπτης Μπολάτ Νουζιμπέκοφ έχει συγκεντρώσει σπάνιο αρχειακό υλικό από τη Ρωσία και το Καζακστάν. Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει συνεντεύξεις με πολλούς συνεργάτες του θεατρικού και κινηματογράφου σκηνοθέτη από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.

«Στις δουλειές του συνεργαζόταν με όλες τις εθνικότητες. Σήμερα θα έκανε το ίδιο. Θα συγκέντρωνε από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Εβραίους, Ρώσους, Κοζάκους και φυσικά Ουζμπέκους για να δουλέψουν όλοι μαζί στο κινηματογραφικό του στούντιο. Δεν ήταν καθόλου αλαζονικός», υποστηρίζει ο Μπολάτ Νουζιμπέκοφ.

Το πρώτο του γύρισμα στο Καζακστάν μας πηγαίνει πίσω στη μακρινή δεκαετία του 20. Τα στούντιο στο Αλμάτι παρήγαγαν τη δεκαετία του ’30 κατά κύριο λόγο προπαγανδιστικά φιλμ για την Σοβιετική Ένωση. Τη δεκαετία του ’80 αναδείχθηκε μία νέα γενιά κινηματογραφιστών. Σήμερα η κινηματογραφική βιομηχανία γνωρίζει άνθιση.

Το 1984 τα κινηματογραφικά στούντιο στο Καζακστάν πήραν το όνομα του Αϊμάνοφ, του δημιουργού που έχει ταυτίσει το όνομά του με τη χρυσή εποχή του κοζάκικου σινεμά στα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης.

Share This Video


Download

  
Report form
RELATED VIDEOS