Παρασκευή.... προσευχή σε ένα από τα τεμένη, στα περίχωρα του Λονδίνου.
Για την Βρετανική Μουσουλμανική κοινότητα, είναι μία τεταμένη και ευαίσθητη περίοδος.
Τα βίντεο με τους αποκεφαλισμούς ομήρων από Βρετανό στην Συρία, μέχρι τα μηνύματα στο twitter, που καλούν τους πολίτες να συνδράμουν στον αγώνα των τζιχαντιστών, κάνουν την μουσουλμανική κοινότητα να ανησυχεί.
Ο μουσουλμανικός κόσμος πάντως, δέχεται σκληρή κριτική για το ότι δεν έχει καταδικάσει απερίφραστα αυτούς που σπιλώνουν την θρησκεία τους.
Ο Σαουκάτ Γουαράιχ, είναι ο εμπνευστής μίας σειράς βίντεο στα οποία Βρετανοί ιμάμηδες καταδικάζουν το ΙΚΙΛ και την εξτρεμιστική δράση του Ισλάμ.
VIDEO
“ Ο καλύτερος τρόπος να περιγράψει κανείς τον ΙΚΙΛ είναι να τους χαρακτηρίσει καουμπόις. Δεν εκπροσωπούν την θρησκεία. Δεν έχουν καμία τέτοια εξουσιοδότηση.
“Καταδικάζουμε τους ισλαμιστές του Ισλαμικού Κράτους.
“Ως σουνίτης μουσουλμάνος δεν αναγνωρίζω το χαλιφάτο του ΙΚΙΛ. Τους θεωρώ μία τρομοκρατική οργάνωση.”
Ο Γουαράιχ παραδέχεται ότι αυτά τα βίντεο έιναι μία νέα μορφή αγώνα. “Η μουσουλμανική κοινότητα προσπαθεί να μεταφέρει ένα αντιεξτρεμιστικό μήνυμα διεθνώς. Αυτό όμως που πρέπει να γίνει τώρα, είναι το μήνυμα αυτό να πάει παραπέρα. Πρόκειται για ένα μη συμβατικό πόλεμο. Τέτοιος πόλεμος δεν έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν. Πάντα υπήρχε προπαγάνδα, πάντα υπήρχαν ύποπτα κανάλια επικοινωνίας. Όμως το να γίνονται οι πολίτες αποδέκτες μηνυμάτων χωρίς να υπάρχουν τα απαραίτητα φίλτρα, αυτό είναι άνευ προηγουμένου.”
Μπορούν όμως οι Βρετανοί και οι άλλοι Ευρωπαίοι μουσουλμάνοι, να ανταγωνιστούν την δύναμη των βίντεο με τους αποκεφαλισμούς που έχουν κάνει τους ηγέτες σε όλο τον κόσμο να χάνουν τον ύπνο τους.
Οι εικόνες αυτές έχουν γίνει βάιραλ και έχουν κατακλύσει τα κοινωνικά δίκτυα.
Τα περισσότερα από τα βίντεο που έχει διοχετεύσει το ΙΚΙΛ, είναι βίντεο υψηλής ποιότητας και τα γυρίσματα θα μπορούσαν να θυμίζουν Χολιγουντιανή ταινία.
Ο Τζέιμι Μπάρτλετ που έχει γράψει το βιβλίο “ οι σκοτεινές πτυχές του διαδικτύου “ μας εξηγεί πως για αυτές τις παραγωγές δεν απαιτούνται πολλά χρήματα. “Το κόστος παραγωγής υψηλής ποιότητας βίντεο και η διανομή του μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, είναι εξαιρετικά χαμηλό. ΟΙ περισσότεροι που έχουν αναμειχθεί στο ΙΚΙΛ είναι νέοι άνθρωποι, ακόμη και άνθρωποι που σπούδασαν στην Ευρώπη, οπότε η παραγωγή και η διανομή υλικού και η οργάνωση μίας διαδικτυακής καμπάνιας είναι δεύτερη φύση τους. Αυτό που μας εκπλήσσει είναι ότι πρόκειται για Ισλαμιστές”.
Ο δομημένος πόλεμος μέσω των κοινωνικών δικτύων, ξεκίνησε από μία ομάδα εξτρεμιστών που στόχο έχει την την δημιουργία χαλιφάτου στα πρότυπα εκείνων του 7ου αιώνα. Πρόκεται για μία αντιφατική ειρωνία.
Η Έριν Σόλτμαν μας εξηγεί τα μυστικά του ονλαίν εξτρεμισμού, λέγοντας πως η προπαγάνδα του ΙΚΙΛ, είναι προϊόν του 21 αιώνα. “ Στο κάθε βίντεο που γυρίζουν αλλάζουν το μοντάζ και την εικόνα που θέλουν να βγάλουν προς τα έξω, ανάλογα με τις διεθνείς αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το προηγούμενο βίντεο που έδωσαν στην δημοσιότητα. Για αυτό δεν έχουν ανεβάσει άλλο βίντεο με αποκεφαλισμό. Γιατί είδαν πως τα διεθνή μίντια ήταν πολύ επικριτικά στην προπαγάνδα τους. Μετά τον αποκεφαλισμό του Γάλλου ομήρου δεν έχει ακολουθήσει άλλος. Χρησιμοποιούν τα θύματα τους για να δημιουργήσουν την δική τους αφήγηση.”
Ο Τομ Κέτινζ είναι πρώην επενδυτικός σύμβουλος, ο οποίος έχει μελετήσει τα οικονομικά στοιχεία τρομοκρατικών οργανώσεων.
Υποστηρίζει ότι η στρατηγική του ΙΚΙΛ στα κοινωνικά δίκτυα είναι ανελέητη, όμως και η οικονομική του δομή είναι πολύ καλά σχεδιασμένη.
Ο Κέτινζ μας εξηγεί ότι το ΙΚΙΛ, ελέγχει αρχικά περιοχές και στην συνέχεια βγάζει χρήματα εκβιάζοντας πολίτες, επιχειρήσεις και κυβερνήσεις.
Η επιτυχία του ΙΚΙΛ πάντως, είναι συνέπεια του ότι κατάφερε να μάθει από τα λάθη των άλλων οργανώσεων και συγκεκριμένα, της Αλ Κάιντα.
“ Πιστεύω ότι για τα μίντια το ΙΚΙΛ έρχεται από το πουθενά. Πρέπει όμως να συγκρατήσουμε ότι πρόκειται για μία οργάνωση με ρίζες 10 με 15 χρόνια πριν. Σε αυτά τα χρόνια έμαθε πως να χρηματοδοτείται και πως να χτίσει την δομή του. Αυτό που έχει μάθει καλά είναι ότι χρειάζεται να έχεις χτίσει ένα αξιόπιστο δίκτυο χρηματοδότησης, πριν ξεκινήσεις την δράση σου. Αυτό έκανε την Αλ Κάιντα στο Ιράκ, να έχει την δύναμη που είχε το 2006-2007. Ο τρόπος με τον οποίον λειτούργησε είναι κατά κάποιο τρόπο μάθημα διοίκησης επιχειρήσεων. Ένας από τους τρόπους με τον οποίο μικρές εταιρίες εξαγοράζουν μεγαλύτερες, είναι ότι έχουν διαθέσιμα μετρητά και έτσι κάνουν μία συμφέρουσα οικονομική προσφορά. Αυτό κάνει και ο ΙΚΙΛ. Έχει απλώσει τα δίχτυα του σε οικονομικά ελκυστικές χώρες με αποθέματα πετρελαίου και εκεί έχει εγκατασταθεί.
Υπολογίζεται ότι το ΙΚΙΛ διαχειρίζεται 1.5 δις δολάρια.
Με τα χρήματα αυτά αγοράζει όπλα και βάζει τα θεμέλια για την δημιουργία ισλαμικού Κράτους, όπως διατείνεται.
Ο Αφζάλ Ασράφ, είναι πρώην στρατιώτης του Βρετανικού στρατού που πολέμησε στο Ιράκ.
Πιστεύει ότι το ΙΚΙΛ έμαθε από τα λάθη της Αλ Κάιντα. Αντί λοιπόν να επ