Το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και ο ρόλος του «11»

Views 17

Ήταν 28 Ιουνίου του 1914 όταν δολοφονήθηκαν στο Σαράγεβο ο διάδοχος του θρόνου της Αυστροουγγαρίας Φραγκίσκος Φερδινάνδος και η σύζυγός του, Σοφία, από νεαρό Σερβοβόσνιο εθνικιστή.

Για τη δολοφονία οι Αυστριακοί θεώρησαν υπεύθυνη την κυβέρνηση της Σερβίας και ακριβώς ένα μήνα μετά, της κήρυξαν τον πόλεμο.

Αυτή ήταν η σπίθα που, σχεδόν έναν αιώνα πριν, άναψε την φωτιά του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, μιας σύρραξης που ονομάστηκε έτσι
επειδή εξαπλώθηκε πέρα από τα σύνορα της Ευρώπης και αναμείχθηκαν σ’ αυτόν όλες οι μεγάλες δυνάμεις της εποχής.

Την 1η Αυγούστου η Γερμανία κήρυξε τον πόλεμο κατά της Ρωσίας και δύο ημέρες αργότερα κατά της Γαλλίας, ενώ εισέβαλε στο Βέλγιο. Άμεσα απάντησαν με κήρυξη πολέμου κατά της Γερμανίας, η Αγγλία και η Ιαπωνία.

Η σύρραξη γενικεύτηκε και επεκτάθηκε και στην θάλασσα. Για μεγάλο διάστημα επίκεντρο των επιχειρήσεων έγινε και το Αιγαίο Πέλαγος, που χρησιμοποίησαν ως βάση οι δυτικές δυνάμεις για να επιτεθούν στους Οθωμανούς και να βοηθήσουν έτσι τους Ρώσους.

Ο κόσμος χωρίζεται σε δύο στρατόπεδα, με 38 χώρες συνολικά να εμπλέκονται στον πόλεμο.

Από τη μία πλευρά ήταν η Γερμανία, η Αυστροουγγαρία, η Οθωμανική Αυτοκρατορία και η Βουλγαρία, που αποτέλεσαν τις λεγόμενες «Κεντρικές Δυνάμεις».

Από την άλλη πλευρά, συγκροτείται ο συνασπισμός της λεγόμενης «Αντάντ».

Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Βέλγιο, Ιταλία, Πορτογαλία, Ιαπωνία, Κίνα και από το 1917 οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αλλά και η Ελλάδα.

Η Ελλάδα κήρυξε επισήμως τον πόλεμο κατά των «Κεντρικών Δυνάμεων» στις 27 Ιουνίου του 1917, αφού προηγουμένως είχε χωριστεί λόγω των διαφορετικών προσεγγίσεων των κομμάτων στα δύο: στο «κράτος των Αθηνών» υπό τον βασιλιά Κωνσταντίνο που υποστήριζε την ουδετερότητα και στο «κράτος της Θεσσαλονίκης» υπό τον Ελευθέριο Βενιζέλο που επιδίωκε την έξοδο στον πόλεμο στο πλευρό της «Αντάντ».

Μια μέρα σαν και την σημερινή, στις 5.00 το απόγευμα της 11ης Νοεμβρίου του 1918, υπογράφεται μέσα σ’ ένα βαγόνι τραίνου η «ανακωχή της Κομπιέν».

Είναι η «άνευ όρων» συνθηκολόγηση της Γερμανίας πάνω σε 14 σημεία που είχε παρουσιάσει ο Αμερικανός πρόεδρος Γούντροου Ουίλσον.

Στις 11.00 το βράδυ της ίδιας ημέρας, ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος λαμβάνει τέλος, μετά από τέσσερα χρόνια εχθροπραξιών. Την 11η ώρα της 11ης μέρας του 11ου μήνα εκείνου του έτους. Εκτιμάται ότι πάνω από 18 εκατομμύρια άνθρωποι χάθηκαν στην διάρκειά του πολέμου, οι μισοί άμαχοι.

Ο κόσμος βγαίνει στους δρόμους και πανηγυρίζει. Όμως οι πληγές του Μεγάλου Πολέμου παραμένουν ανοιχτές.

Κανείς δεν υποπτεύεται τότε ότι ήδη έχουν μπει οι βάσεις για να ξεσπάσει μερικά χρόνια αργότερα ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, επίσης επώδυνος και καταστροφικός...

Share This Video


Download

  
Report form
RELATED VIDEOS