Λήξη συναγερμού στην επιχείρηση απενεργοποίησης και μεταφοράς της βόμβας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που βρέθηκε σε βενζινάδικο στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης.
Η βόμβα που προκάλεσε μια πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα επιχείρηση, με την απομάκρυνση 72.000 κατοίκων της περιοχής, απενεργοποιήθηκε από ειδική ομάδα του στρατού και μεταφέρθηκε στο πεδίο βολής Ασκού – Προφήτη όπου έγινε ελεγχόμενη έκρηξη.
Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, αυτό σημαίνει ότι ο συναγερμός έχει λήξει και οι πολίτες μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. «Τέλος καλό όλα καλά. Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η επιχείρηση απενεργοποίησης και απομάκρυνσης της βόμβας» είπε χαρακτηριστικά και έκανε λόγο για μια πρωτόγνωρη επιχείρηση για τα ελληνικά δεδομένα, τη μεγαλύτερη οργανωμένη εκκένωση περιοχής σε καιρό ειρήνης, όπως είπε, κατά την οποία απομακρύνθηκαν περίπου 70.000 συμπολίτες μας».
Η επιχείρηση ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τις 11:00 το πρωί και σχεδόν μια ώρα αργότερα ολοκληρώθηκε, από τους πυροτεχνουργούς της ειδικής ομάδας του στρατού, η απενεργοποίηση της βόμβας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που βρέθηκε στην περιοχή του Ευόσμου – Κορδελιού.
Μετά την προπαρασκευή και το σήμα της αστυνομίας ότι ολοκληρώθηκε η εκκένωση της περιοχής από κατοίκους, έγινε η ελεγχόμενη αφαίρεση του πυροκροτητή και στη συνέχεια τα μέλη της ειδικής ομάδας κατέβηκαν στο σκάμμα όπου βρίσκεται η βόμβα και επιβεβαίωσαν ότι ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απενεργοποίησης. Ακολούθησαν τα στάδια της μεταφοράς της και της εξουδετέρωσής της στο πεδίο βολής Ασκού – Προφήτη όπου έγινε η ελεγχόμενη έκρηξη.
Ολοκληρώθηκε η απενεργοποίηση της βόμβας του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου στο #Κορδελιο https://t.co/TLDc3hYEUT pic.twitter.com/rgZfVwOal3— ΑΠΕ-ΜΠΕ (@amna_news) 12 Φεβρουαρίου 2017
Η περιοχή αποκλείστηκε από την αστυνομία με κορδέλα μήκους τριάντα χιλιομέτρων σε όλη την περίμετρο της ζώνης που εκκενώθηκε, ενώ τη διαδικασία περιφρούρησαν χίλιοι αστυνομικοί.
Η βόμβα ήταν αμερικανικής προέλευσης ενώ σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Γενικού Επιτελείου Στρατού, συνταγματάρχη Νικόλαο Φανιό, ήταν σε πολύ καλή κατάσταση, επειδή όταν έπεσε στο έδαφος η περιοχή ήταν έλος. Το μήκος της είναι 1,5 μέτρο και το βάρος της 275 λίβρες, ενώ σε περίπτωση έκρηξης, κατά τον κ. Φανιό, τα θραύσματά της θα μπορούσαν να σκοτώσουν κάποιον αν βρισκόταν σε απόσταση 1800 μέτρων. Σε περίπτωση, άλλωστε, που χτυπούσε πάνω της ο εκσκαφέας, κατά τη διάρκεια των έργων στο βενζινάδικο, η κατάσταση, όπως είπε, θα ήταν διαφορετική από αυτήν που είχαμε σήμερα.