BACH ENVANSİYONLARI İKİ SESLİ ENVANSIYON FA MINOR Piyano- Çağdaş Anlamda Çalgı Esas Eğitimi

Views 11

Güneş BACH “İki sesli envansiyon” Eserini piyano ile çaldı
“Çağdaş anlamda çalgı eğitiminin üç ana niteliği; bilimsellik, yani yapılan her işin bilimsel bir temele dayandırılması; geçerlilik, yani öğrenilen her yeni davranışın hayatta ve mesleki müziksel yaşantıda kullanılabilirliği; güzellik yani, insanın iç dünyasına yönelik estetik bir kaygı içermesidir.”(Tanrıverdi,1996)
Piyano eğitimi yapılırken bilimsellik ve geçerlilik ilkeleri gereğince, seçilecek yöntem ve kullanılacak materyallere karar vermedeki ölçütlerin önemi açıktır. Bu bağlamda, piyano eğitimi dağarcığı oluşturulurken kapsanmak istenilen “ortak-genel müzik kültürü”, müziksel çevrenin ve müziksel yaşamın yapısal bütünlüğü esas alınarak “çok tür” üzerinde temellendirilmek istenir.
“Günümüz Türkiye’sinde yaşayan ana müzik türlerinden “uluslar arası müzik”, piyano eğitimi dağarcığında diğer türlerle birlikte önemli bir yere sahiptir. Sanatsal işlevi ağırlıkta olan yapıtlar kadar, eğitsel işlevi ağırlıkta olan yapıtlara da yer veren piyano eğitimi dağarcığında, bu türde, her dönemden / ülkeden/ besteciden örnekler bulunmaktadır. (Eskioğlu, 1999)
Bu örneklerden J.S.Bach’ın Envansiyonları’nın, en genel bakışla “eğitsel amaçlarla yazılmış tanıma eserleri olmaları” , “fügal formlara geçiş niteliği taşımaları” ve hatta piyano öğrenmede birer teknik yapıt (etüt) olarak ele alınıyor olmaları gibi nedenlerle, piyano eğitimi dağarcığının temel yapı taşlarından biri olduğu söylenilebilir. (Eskioğlu, 1999)
2. YÖNTEM
Bu araştırma betimsel bir alan araştırmasıdır ve evrenini, “Türkiye’deki müzik yüksek öğretim kurumlarında görevli piyano eğitimcileri” oluşturmaktadır. 2
Araştırmanın “küme örnekleme” yöntemi ile belirlenmiş olan örneklemini, 1998/1999 eğitim-öğretim yılında müzik yüksek eğitimi veren kurumlarımızın bazılarında görev yapmakta olan piyano eğitimcileri oluşturmuştur. Bu okulların belirlenmesinde kümelerin birbirine benzemesi (kümeler arası homojenlik) esas alınmıştır. Söz konusu okullar, Eğitim Fakülteleri, Konservatuarlar ile Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’dir.
Bu araştırmanın konusu ve kapsamı gereği, “yazımlanmış” ve “yazımlanmamış” veri kaynaklarının her ikisinden de yararlanılmıştır.3 Araştırmanın eğitsel durum saptamasına yönelik betimsel boyutunda anket tekniğinden; kuramsal boyutunda kaynak tarama tekniği, bilirkişi görüşleri ile araştırmacının eğitsel deneyimleri ve birikimlerinden yararlanılmıştır.
Araştırmada anket formu ile elde edilen veriler sayısal verilere dönüştürülmüş ve değerlendirilmelerinde istatistiksel teknik olarak, frekans ve yüzde hesaplamalarından yararlanılmıştır. Bazı sorulardan elde edilen veriler 5’li skala (Likert ölçeği) kullanılarak ölçülmüştür.4 Bilir kişilerin görüşlerinin alınması kapsamında elde edilen bilgilerden ve konuyla ilgili olarak yararlanılan İngilizce yazılmış/İngilizce’ye çevrilmiş/Türkçe’ye çevrilmiş kaynaklardan elde edilen verilerden bulgular bölümünde yararlanılmıştır

Share This Video


Download

  
Report form
RELATED VIDEOS